Menu

Een afscheidsdienst volledig naar uw wens


Omdat elk mens uniek is, trachten wij van elk afscheid een uniek afscheid te maken. Vercruyssen heeft ruim een eeuw ervaring in uitvaartzorg & advies. Ook als u kiest voor een 'andere' manier van afscheid nemen, bent u bij ons aan het juiste adres.

Een intiem afscheidsmoment in beperkte kring bij u thuis, een laatste zinvol samenzijn met stilte & poëzie op de begraafplaats, een bijzondere wens qua vervoer van uw dierbare, betreffende de kist of de inrichting van de aula… bij ons is héél veel mogelijk. Maar sinds 1905 staan respect en menselijkheid bij ons onafgebroken op de eerste plaats!

Soorten plechtigheden


Christelijke uitvaartplechtigheid

Een christelijke plechtigheid wordt voorgegaan door een priester, diaken of gebedsvoorganger. Wanneer een priester voorgaat, kan gekozen worden voor een uitvaartliturgie met eucharistieviering of voor een gebedsdienst.

In een gebedsdienst met diaken of gebedsvoorganger is er ruimte voor het levensverhaal van de overledene en enkele getuigenissen. Een bijbellezing, een moment van bezinning en een gebed sluiten de plechtigheid af. Er is echter geen communiedienst.


Burgerlijke uitvaartplechtigheid

Een burgerlijk afscheid kan u zelf samenstellen en personaliseren. Vraag hiervoor advies aan Annelies, met ruime ervaring om samen met u het afscheid voor te bereiden én te begeleiden. U kan er ook voor kiezen om de dienst volledig zelf te organiseren of u te laten begeleiden door een voorganger.

U wenst de plechtigheid aan te kleden met (live) muziek en zang, met eigen teksten en beelden? Wij helpen u graag met de voorbereiding en zorgen voor een correcte, feilloze uitvoering tijdens de plechtigheid.


Vrijzinnige uitvaartplechtigheid

Een vrijzinnige plechtigheid wordt geleid door een medewerker van een vrijzinnig-humanistische vereniging. In Oost-Vlaanderen wordt meestal een beroep gedaan op de ervaring van vzw Feniks te Gent.

Een medewerker komt meestal bij u aan huis om samen met de nabestaanden het verloop van de afscheidsplechtigheid te bespreken. Op de dag van het afscheid leidt deze dan ook de dienst.

Een afscheid op een passende plaats

Afhankelijk van het soort afscheid, zal de plechtigheid ook op een andere plaats doorgaan.


Een christelijke plaats

Een christelijk afscheid kan gebeuren in de parochiekerk of een gebedsplaats naar keuze, maar kan ook plaatsvinden in de aula van het crematorium.

Een geschikte aula

Een burgerlijk afscheid vindt meestal plaats in een aula van het crematorium of een andere, geschikte aula of zaal. Ook als u niet kiest voor crematie. We bespreken dan de mogelijke momenten.

Een plaats met betekenis

Een vrijzinnig afscheid kan plaatsvinden in een geschikte aula of op een plaats die voor de overledene een speciale betekenis had.

Muziek spreekt alle talen


Tijdens een afscheidsplechtigheid kan muziek doen wat woorden soms niet altijd kunnen, het biedt hoop, steun en troost.

U kan zelf bepalen welke muziek u wenst te horen, of de overledene typeerde.
Graag helpen wij u met suggesties naar uw zoektocht om de passende muziek te vinden.

Wij werken heel nauw samen met muzikanten en zangeressen die ook live de plechtigheid een extra dimensie kunnen geven.

Rouwmaaltijden


Het is heel belangrijk dat nabestaanden steun vinden bij elkaar, hun gevoelens even kunnen ventileren, verhalen uitwisselen… daarvoor is een rouwmaaltijd, koffietafel of herdenkingsreceptie heel geschikt. Wij zoeken samen met u naar de meest geschikte locatie.

Wij bezorgen uw dierbare overledene een unieke afscheidsdienst

Vertrouw op onze diensten